70 !







Из книги "Icторiя мiст i ciл УРСР" 1967 р.

Щасливе і радісне життя трудівників с. Машівки порушив віроломний напад фашистської Німеччини на Радянський Союз. Здатні носити зброю пішли до лав Червоної Армії. А ті, що залишилися вдома, працювали з подвоєною енергією. «Все для фронту! Все для перемоги!» — під таким закликом вирощували і збирали вони врожай першого воєнного року.
20 вересня 1941 року фашистські загарбники захопили Машівку. Вони грабували населення, нищили народне добро.
Але народ не скорився. Високий патріотизм проявила Т. В. Колісник, яка в ніч з 6 на 7 листопада 1942 року біля районної управи вирізала з німецького прапора павучу свастику. Вона також зберегла портрет В. І. Леніна, Державний прапор і друкарську машинку райвиконкому. М. І. Карпенко, М. X. Займак, А. Д. Ігнатенко та багато інших радянських патріотів переховували від гітлерівців поранених червоноармійців і військовополонених, що втікали з полону3.
Червона Армія визволила від гітлерівців Машівку 22 вересня 1943 року. Величезних руйнувань завдалй району німецько-фашистсь|п загарбники. Вони знищили 938 будинків колгоспників, 48 громадських будівель. Наважгний наступ радянських військ врятував Машівку від повного знищення. Все ж гітлерівці встигли тут спалити залізничну станцію, ряд громадських будівель.
Відроджувати господарство, зруйноване за час тимчасової окупації німецько-фашистськими загарбниками, доводилось в досить складних умовах. Не вистачало робочих рук. 1315 юнаків і дівчат гітлерівці вивезли з району на робо'ту до Німеччини. За час тимчасової окупації Машівки німецько-фашистськими загарбниками посівні площі в районі зменшились майже у два рази. Тракторів і сільськогосподарських машин, які уціліли, було дуже мало. Не вистачало тягла. На весь район залишилося лише 217 коней і 104 воли.
Але радянські люди були сповнені бажання подолати будь-які труднощі і забезпечити Червону Армію продуктами харчування. На допомогу машівцям прийшла держава, братні народи республік Союзу РСР. За їх допомогою вже першу роковину з дня визволення колгоспники артілі «Країна Рад» зустріли високими показниками в своїй роботі. Вони значно перевиконали державний план хлібозаготівель.
Поверталися по домівках колишні фронтовики. 217 з них були ‘удостоєні орденів і медалей Союзу РСР. В числі нагороджених — сільські комуністи: Ф. М. За-кора, М. Г. Цегельник, О. Р. ГІелих, О. В. Ганниченко та інші,